Baaninfo

Baaninfo


Onze banen, algemene info

TPV Lindenholt heeft de beschikking over 8 tennisbanen waarvan 7 verlicht. Daarnaast hebben we 3 padelbanen, alle met verlichting.

Onze tennis- en padelbanen kunnen in principe het hele jaar door bespeeld worden. Toch zijn daar wat uitzonderingen op. Met name als de vorstperiode overgaat in dooi, moeten we oppassen voor onze banen.

De banen worden gebruikt voor vrijspelen, training, toss-uren, competitie, toernooi en clinics. Dat betekent dat het soms druk is en soms wat minder. Lees hier over piek- en daluren.

Afhangen: piek- en daluren.

Op de avond op werkdagen is het het drukst op onze banen. Vooral tussen 19:00 en 21:00 uur is het soms wat moeilijker om een baan te bemachtigen. De piekuren gelden van 18:00 tot 23:00 op de werkdagen. In het weekend kennen we vooralsnog alleen dal-uren.


Op piekuren kan er voor padel niet onbeperkt worden afgehangen. Leden kunnen maximaal 2 keer per week afhangen op piekuren. Daarnaast kunnen ze wel ook nog voor tennis afhangen.


Aspirant-leden kunnen alleen afhangen tijdens dal-uren. Dit gedt ook voor jeugdleden.


Bespeelbaarheid banen

Op kunstgrasbanen kan in de regel het hele jaar door gespeeld worden. Er zijn echter weersomstandigheden die tennis of padel spelen onmogelijk maken.


Regen

In basis kan er bij regen gespeeld worden. Is de regenval zo zwaar dat er plassen op de banen blijven liggen dan mag er niet op gespeeld worden.

Vorst

Zogenaamde “droge” vorst tot circa 10 graden onder nul heeft geen effect op de speeleigenschappen van het veld. Er kan dan gewoon gespeeld worden.
Bij nog lagere temperaturen veranderen de eigenschappen van het veld, verharden de vezels en worden deze gevoeliger voor schade. Bij zeer strenge vorst, dat wil zeggen beneden 15 graden onder nul, is het gebruik van de banen dan ook af te raden.
Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (door regen of smeltende sneeuw) of nat wordt (door ijzel) bevat de bovenlaag veel vocht dat bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad door ijsvorming en daarom onbespeelbaar.

Sneeuw 

Wanneer de baan bedekt is met sneeuw mag die niet betreden worden.
De meningen verschillen over het weghalen van het sneeuw. De mogelijkheid bestaat dat er zand wordt meegenomen wordt en de baan beschadigd raakt.
Natte sneeuw of ijsregen kan ervoor zorgen dat deze onder de schoenzolen blijft plakken, met als gevolg dat zand vanaf de kunstgrasmat wordt meegenomen. Als dit het geval is moeten de spelers onmiddellijk stoppen met spelen!

Opdooi 

Bij het invallen van de dooi na de vorstperiode mogen we niet de baan op. Dan is namelijk de bovenlaag vaak al ontdooid, terwijl de vorst nog wel dieper in de grond zit.
Bij kunstgrasbanen die op een lavaondergrond liggen veroorzaak je bij het bespelen allerlei nagenoeg niet te herstellen kuilen in deze laag direct onder het kunstgras.
In de praktijk zal enkele dagen nadat de dooi is ingevallen op de banen gespeeld kunnen worden.


Padel spelen in de winter

Padel kan in principe het hele jaar door worden gespeeld, maar winterse omstandigheden kunnen de bespeelbaarheid van de padelbanen wel beïnvloeden. Kort samengevat kan er NIET worden gespeeld bij: sneeuw, ijzel, rijp en opdooi na een langere vorstperiode.( dooiwater kan niet weg omdat het drainagesysteem nog bevroren is)


Bij winterse omstandigheden worden de banen mogelijk tijdelijk uit het baanreserveringsysteem gehaald. Dat betekent dat ze dan gesloten zijn en niet mogen worden bespeeld. Kijk steeds op de website en/of in de KNLTB ClubApp of de banen open zijn. Het kan zijn dat reeds gereserveerde banen alsnog moeten worden gesloten. Alle personen die op de baanreservering staan, krijgen in dat geval per e-mail bericht van de annulering.


Om fysiek letsel en eventuele schade aan de padelbanen te voorkomen, worden leden uitdrukkelijk verzocht deze richtlijnen op te volgen !



Share by: